Το ΑΠΘ εκπαιδεύει τη νέα γενιά επιστημόνων που θα «κατακτήσουν» το Διάστημα

Ένα άρθρο από την κ. Έλενα Καραβασίλη δημοσιεύτηκε στο “Μακεδονία”
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στην ιστοσελίδα: Το ΑΠΘ εκπαιδεύει τη νέα γενιά επιστημόνων που θα «κατακτήσουν» το Διάστημα (makthes.gr)

Παραθέτοντας μερικά αποσπάσματα:

Τον δρόμο που χάραξαν η Μαρί Κιουρί, ο Άλαν Τούρινγκ (πατέρας της επιστήµης των υπολογιστών), η Καρολίνα Χέρσελ (Γερµανίδα αστρονόµος, η πρώτη γυναίκα που ανακάλυψε κομήτη) επιδιώκει να ανοίξει στη νέα γενιά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω της λειτουργίας του γραφείου European Space Education Resource Office (ESERO) στην Ελλάδα.

Στόχος του συγκεκριμένου συνεργατικού έργου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των κρατών-μελών είναι να ενσωματώσει τη διδασκαλία STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) στη βασική εκπαίδευση, αίροντας έτσι την αντίληψη ότι η επιστήμη απευθύνεται μόνον στις ιδιοφυΐες και παράλληλα να αναδείξει τη σημασία του Διαστήματος στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία.

Ο κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών στο ΑΠΘ και αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης εξηγεί στη «ΜτΚ» ότι το 2022 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για την ερευνητική κοινότητα του Αριστοτελείου, επισημαίνοντας το σημαντικό έργο του ESERO στην Ελλάδα.

«Το πανεπιστήμιό μας αξιολογήθηκε ως ο πιο εξειδικευμένος εκπαιδευτικός φορέας στην Ελλάδα που διαθέτει την επιστημονική αριστεία και τα μέσα, ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων STEM σε σύνδεση με την επιστήμη του Διαστήματος, σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας».

Προγράμματα για την επιστήμη του Διαστήματος

Με την προώθηση της εκπαίδευσης STEM σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής εξειδίκευσης στον τομέα του διαστήματος, το γραφείο ESERO στοχεύει ουσιαστικά στην ενίσχυση της διαστημικής βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια μίας νέας γενιάς ειδικευμένων και έμπειρων επαγγελματιών που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα.

Ο κ. Στυλιανίδης εξηγεί ότι η χώρα μας έχει μία αναπτυσσόμενη διαστημική βιομηχανία, καθώς φιλοξενεί έναν αριθμό μικρότερων εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και κρατικών δομών που ασχολούνται με τη διαστημική βιομηχανία, οι οποίες εμπλέκονται σε μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και λειτουργίας δορυφόρων, της παροχής υπηρεσιών που βασίζονται σε δορυφόρους και της υποστήριξης έρευνας και ανάπτυξης που σχετίζεται με το διάστημα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, φοιτητές του ΑΠΘ, με επικεφαλής το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αναπτύσσουν έναν νανοδορυφόρο, ο οποίος με την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το 2024 θα πετάξει στο Διάστημα. 

«Έχοντας λοιπόν μία ισχυρή παράδοση ακαδημαϊκής έρευνας σε τομείς που σχετίζονται με το διάστημα, το ΑΠΘ επιδιώκει μέσω του ESERO να τροφοδοτήσει όλο αυτό το οικοσύστημα με ακόμη περισσότερο καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο», εξηγεί.